2011. január 17., hétfő

most egy kicsit komoly(abb)an

Tehát,
hogy mégiscsak valami vidámmal kezdjem ezt a bejegyzést, kb egy hete töltöttem le (több, a blogtalin megjelent illusztris személy erős ajánlására ;) ) a híres-neves Queer as folk mind az 5 évadát. Persze angolul, ugyebár... cöh :D És -mint az megjósolható volt- függő is lettem. Kábé ugyanaz az érzés, mint a Skins-zel, de mégis más. Persze, hogy tanulás helyett mellett nézegetem a részeket, de igyekszem fékezni magam... megy is úgy-ahogy.

Először is, előre is elnézést kérek, mivel a következő sorokban rengeteg bizonytalanság lesz és viszonylag sok témát fogok érinteni, de úgy érzem, muszáj végre kiírnom magamból ezen kétségeimet (is). Nem válaszokat várok, egyszerűen csak megcsapott a reménytelenség hideg szele...

Ugyanis pont ez a sorozat késztetett egy kicsit komolyabb gondolkodásra.
Mármint, persze, hogy gondolkodtam ilyesmiken azelőtt is, de csak egy-egy percre...nem jutottam dűlőre és egyszerűen csak elhessegettem ezeket a gondolatokat. Nem voltam akkor még annyira biztos a saját identitásomban. Nem mintha most már több tapasztalatom lenne, de a bizonyosság, az már megvan valamennyire. Megváltoztam. Viszont ami nem változott, az az, hogy most sem tudok semmilyen bombabiztos, jó megoldást... de legalább megvan bennem a szándék, a mozgató erő, hogy IGENIS, kell lennie megoldásnak.
A "hosszabb gondolkodásaim" mindig egy pontról indulnak.
Hogyan tudnánk megvédeni magunkat.
Sajnos nem vagyok elég jól tájékozott, ezen is igyekszem segíteni, de ez nem elég.
Nem tudom, hogy kinek áll vagy nem áll érdekében, hogy egyes kérdések tisztázódjanak. Hogy legyenek kutatások és hogy ezeknek a valós, megbízható eredményeit publikálják:
- hogy magának a melegségnek milyen evolúciós, illetve genetikai okai vannak, és milyen komolyságú demográfiai következményei lehetnek (ugyanis sajnos jellemző, hogy az emberek olyan érvekkel dobálóznak, miszerint a melegek ugye nem tudnak utódot nemzeni, tehát akkor mégis mi értelme van magának a homoszexualitásnak?)
- hogy a melegség vajon "mindig is" hozzátartozott az élőlényekhez (tehát nemcsak az emberekre gondolok)
- hogy léteznek-e olyan állítások és érvek amelyekkel akármilyen homofób támadásra röviden, frappánsan, de mégis informatívan és a saját igazunk 100%-os bizonyosságában lehetne válaszolni
- hogy a sokat emlegetett "melegbüszkeség"-et hogyan lehetne pozitívan prezentálni a világ felé? létezik-e egyáltalán?
- hogy tényleg ennyire kívülállónak kell lennie a meleg közösségeknek mindenhol a világon? hogyan lehetne elfogadtatni magunkat? persze mindenkivel nem lehet, ezt én is tudom. de miért ne lehetnénk teljes értékű részei a társadalomnak, akár mint önálló, párját kereső individuum-ok, akár mint szülők (melegházasság)?
...
Tehát ilyen kétségek kavarognak bennem olykor.
Persze így is vannak még, de úgy érzem, hogy egyelőre ezek foglalkoztatnak a leginkább.
Ismétlem, amennyire időm engedi (mostanság nem nagyon, na de majd a vizsgaidőszak után!) igyekszem utánaolvasgatni, utánakeresni ezen kérdéseknek.
Ettől függetlenül szívesen fogadok akármilyen hasznos, megbízható (mondjuk ez is relatív, de inkább hagyjuk...) forrást (könyvek, weboldalak, blogok linkjei stb.) kommentben.
Szeretnék tájékozottabb, felkészültebb lenni. :)

6 megjegyzés:

  1. több bloggertársad készített a témában már szakdolgozatot is, amiből hasznos dolgokat lehet megtudni. illetve ezek megírása során is - többek közt jómagam - belefut az ember kiváló olvasmányokba. amint akad egy kis időm, összeállítok egy kisebb olvasmánylistát neked, ha gondolod utána nézhetsz bennük dolgoknak és érdekes adatokat is megtudhatsz...:)

    VálaszTörlés
  2. Valóban sokan boncolgattunk már hasonló témákat, hasonló kérdések felvetésével, és kerestünk ezekre választ. Olvasnivaló szempontjából is tényleg jó dolgokat lehet találni: és itt nem csak értekezésekre, meg ilyenekre gondolok, hanem szülőknek, gyermekeknek szóló írásokra. Majd kutatok és én is neked, és lehet még egy ennél bővebb kifejtésre is elszánom magam. :D

    VálaszTörlés
  3. kell ahhoz, hogy elfogadd magad, az, hogy tudd az okát annak, miért vagy olyan, amilyen?

    VálaszTörlés
  4. @meztelencsiga: előre is köszönöm az olvasmánylistát, várom. :)
    @Daedalus: köszi, már kifejtetted ;)
    @Sviko: nem ahhoz kell, hogy elfogadjam magam. hanem ahhoz, hogy magabiztosabbnak, teljesebbnek érezhessem magam melegként. ha majd CO-zom, tudjak válaszolni legalább a kérdések egy részére, el tudjam oszlatni a tévhiteket. nekem ez fontos.

    VálaszTörlés
  5. és nem jobb, ha egy olyan választ adsz mondjuk a miértre, amit te magad tudsz? Vagy arra, hogy fog-e változni? Amúgy van nálam pár melegtémás szakdolgozat, ha kell.

    VálaszTörlés
  6. azoknak a szakdolgozatoknak nagyon is örülnék, köszönöm :)

    VálaszTörlés